Peatame Kopli päästekomando sulgemise!

Manuela Pihlap, Toomas Suigusaar, Hannes Nagel,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Riigikogus
  4. Järelkaja
4068 allkirja

🚫 Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta 🚫

Algatus on Riigikogus. Vaata menetlust.

Eesti keelesVene keeles (tõlge)Inglise keeles (tõlge)

Vastutustundetu otsus sulgeda Kopli päästekomando tuleb tühistada. Põhja-Tallinna inimestel on põhiseaduslik õigus elu ja tervise kaitsele ehk kiirele abile – olgu põhjuseks tulekahju, saaste, sõda või mereõnnetus. Õnnetuse või rünnaku korral maksavad minutid elusid, see kärbe võib olla kellegi elu või surma küsimus. Valitsuse kärbe sisejulgeoleku arvelt tuleb peatada!

Kopli päästekomando sulgemine on vastutustundetu samm, millega seatakse ohtu inimeste elu ja turvalisus. Kui väidetakse, et Kopli päästekomando sulgemisel Päästeameti reageerimiskiirus ei halvene, tekib küsimus, millistel andmetel see info põhineb.

On fakt, et:

· Põhja-Tallinnas on palju puumaju, mis tulekahjude ning nende kiire levimise riske kasvatab. Seega on vaja kohapealset kiirelt reageerivat komandot. Tuleb arvesse võtta, et tegemist on poolsaarega, mis on kolmest küljest merega piiratud, siin on kitsad tänavad ning tipptunnil abi viibib.

· Linnaosas on mitmeid sadama- ja töötusettevõtteid, kes käitlevad (tule)ohtlikke aineid. Tööstusõnnetuse tagajärjed võivad olla väga rasked, kuid tänasel Kopli päästekomandol on olemas võimekus ja vastav väljaõpe, et neile esimesena reageerida.

· Põhja-Tallinn on kõige merelisem Tallinna linnaosa. Siin on ka mereõnnetuste ja -reostuste risk oluliselt suurem kui mujal, kuid sellekski on Kopli päästekomandol võimekus olemas. Abi hilinemine võib liiga kalliks maksma minna.

· Põhja-Tallinnas asub Eesti ainus sõjasadam, mida kasutavad ka NATO liitlaste sõjalaevad. Nemadki võivad vajada kohalike päästjate abi, NATOl puuduvad oma tuletõrjeüksused.

· Lilleküla komando, millele Põhja-Tallinnas elava 60 000 inimese abistamine üle antaks, on juba täna väga suure väljasõitude koormusega ning pigem on reaalsus see, et Kopli komando katab täna Lilleküla. Komando sulgemise korral võivad tekkida olukorrad, kus polegi kedagi, kes õnnetusele kiiresti reageeriks – Lilleküla päästjad on mujal hõivatud ning abi tuleb oodata näiteks Kesklinnast, Lasnamäelt või Piritalt. Selle tagajärjeks on inimelud, hävinud kodud ja töökohad.

· Päästekomandod on osa laiapindsest riigikaitsest. Päästeamet on see riigiamet, mis tegeleb kriisireguleerimisega kõige laiemas mõttes. Ukraina kogemuse varal näeme, kui kriitiliselt elutähtis on päästjate roll puruks pommitatud ja kokkuvarisenud hoonetest inimeste päästmisel. Eelneva põhjal võib väita, et Kopli päästekomando sulgemine on vastuolus kõige sellega, mida on rääkinud valitsus nii laiapindsest riigikaitsest, sisejulgeolekust kui ka turvalisusest laiemalt.

Vahetada valitsuse läbi mõtlemata kärpepoliitika tõttu 60 000 inimese turvalisus riigieelarve vaates peenraha, s.o 737 000€ vastu, on lühinägelik ja vastutustundetu. Päästjad teavad, et arvel on iga minut ja inimelu raha eest tagasi ei saa.

Jääb arusaamatuks, kuidas 110-aastase ajalooga Kopli päästekomando jaoks leiti raha sõjajärgsetel aastatel, Nõukogude Liidu lagunemise ja ka masu ajal, nüüd aga mitte. See on hooletu, ükskõikne ning lugupidamatu nii elanike kui ka päästjate suhtes.

Eeltoodu alusel leiame, et elanikkonnakaitset ja Päästeameti võimekusi linnaosas tuleb tugevdada, mitte kärpida!

Manuela Pihlap, Põhja-Tallinna vanem Kalle Koop, Eesti Päästeala Töötajate Ametiühingu peausaldusisik Hannes Nagel, Kriisiuuringute Keskuse juht

Menetlusinfo

  1. Arutelu Rahanduskomisjonis

    Otsustati jätkata arutelu komisjonis.

  2. Algatus menetlusse võetud

    Algatus on edastatud menetlemiseks Rahanduskomisjon-ile.

  3. Algatus jõudis Riigikokku

  4. Algatus saadeti riigikokku

    Kollektiivse pöördumise menetlusse võtmise otsustab Riigikogu juhatus 30 kalendripäeva jooksul.

  5. Algatus kogus 1000 allkirja

  6. «Под угрозой жизни, дома и рабочие места»: начат сбор подписей против закрытия Коплиской спасательной команды

  7. Kopli komando sulgemise vastu kogutakse allkirju

  8. Algatus kogus 100 allkirja

Kommentaarid

  1. В Копли должна быть пожарная часть

    Очень сожалею, что не смогла своевременно поддержать ребят.

    Olen lugenud läbi algatuse "Peatame Kopli päästekomando sulgemise!" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
    NimiIsikukoodAllkiri