JAH HOIU-LAENUÜHISTUTELE, EI VÕÕRPANGASTAMISELE!

Eesti Hoiu-Laenuühistud, Annely Ojamets,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Riigikogus
  4. Järelkaja
1333 allkirja

🚫 Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta 🚫

Algatuse menetlus on lõppenud. Vaata menetlust.

Pöördumine Eesti Vabariigi Valitsusele, Peaministrile ja Riigikogule

Käesoleva algatuse allkirjastajad pooldavad Eesti inimeste ja ettevõtete vaba ühinemist hoiu-laenuühistute kui Eesti oma rahaasutuste kaudu meie riiki ja rahvast ülesehitavaks ühistegevuseks. Me ei poolda Rahandusministeeriumi bürokraatide esitatud hoiu-laenuühistute sundpangastamise ja riikliku ülereguleerimise eelnõu, mis töötab alla võõrpankade huvidele.

1. Rahandusministeeriumi esitatud eelnõu on seaduseks saades hoiu-laenuühistute hoiustajate ja laenajate huvide vastane, jättes liikmed kui ühistute omanikud ilma olulistest tagatistest. Enne teist maailmasõda oli hoiu-laenuühistute turuosa Eestis 52% üldises pangandusturust ja hoiu-laenuühistud sellega meie riigi ja rahva jõukuse alustalad. Ühistud ja ühistegevus tulevad tõsta uuesti au sisse!

2. Hoiu-laenuühistud on tegutsenud aastakümneid üle maailma, et pakkuda oma liikmetele (omanikele) soodsamaid laenu- ja hoiuseteenuseid.

3. Uue eelnõuga on kavalalt kavandatud hoiu-laenuühistute ühistegevuse järkjärguline piiramine, mis algab reklaamikeeluga ning tipneb sellega, et ühistutel ei ole võimalik võtta vastu uusi liikmeid. Bürokraadid leiavad, et Eesti rahva ühistegevus on muutumas ohtlikuks!

4. Hoiu-laenuühistud on asutatud pikaajalist ja oma liikmetele kuuluvat kasu silmas pidades. Eelnõuga tahetakse HLÜ-d muuta lühiajalisi laene andvateks kiirlaenu- ja inkassoühinguteks. Me ei saa sellega nõustuda!

5. Pangandussektori hoiuste kogumaht 31.08.2023. a seisuga on 31,5 miljardit eurot. Samal perioodil moodustavad HLÜ-de hoiused kokku 0,1 miljardit eurot so 0,3 % pangandussektori hoiuste mahust. Eeltoodust tulenevalt ei moodusta hoiu-laenuühistud täna märgatavat turuosa, et saaks nõustuda eelnõus välja toodud väitega, et ühistutel on konkurentsieelis pankade ees. Vastupidi – võõrpankadel on konkurentsieelis võrreldes ühistutega.

6. Ühistutesse on koondunud teadlikud ja ettevõtlikud Eesti inimesed, kellest on saanud ühtlasi ka ühistu omanikud ning kes on kursis ühistute tegevusega. Rahandusministeeriumi kihutustöö on aastaid läbi kukkunud ning nüüd soovivad nad absurdse eelnõu esitamisega Eesti inimesi teadlikult hirmutada, et selle kaudu inimeste ühistegevus välja suretada ja jätta võõrapangad Eestis sisuliselt monopoli seisundisse.

7. Rahandusministeeriumi ametnike eelnõu kitsendab ca 14 000 HLÜ liikmest omaniku õigust oma vara üle otsustada. Vastavalt Eesti Vabariigi põhiseadusele on aga igal kodanikul õigus oma vara ise oma parema äranägemise järgi kasutada ja käsutada, et sellelt parimal moel omale ja oma perele tulu teenida. Seetõttu oleme otsustavalt vastu ametnike katsetele kehtestada hoiu-laenuühistute ja meie liikmete suhtes bürokraatia diktatuuri, et selle kaudu eestimaalaste ühistulist tegevust riikliku ülereguleerimisega takistada.

Nõuame, et Rahandusministeeriumi ametnikud arvestaksid Eesti hoiu-laenuühistute sisuliste ettepanekutega nagu seda nõuab riiklikult kehtiv Kaasamise hea tava (https://riigikantselei.ee/kaasamise-hea-tava). Nõuame, et uus hoiu-laenuühistute seadus oleks aluseks hoiu-laenuühistute kui Eesti rahva finantsühistegevuse võimsale kasvule, mis tagaks meie riigi ja rahva ühise edu!

Menetlusinfo

  1. Kiri Riigikogult

    PealkiriRiigikogu liikme A. Koka eriarvamus
    Saaja
    • Riigikogu liige Aivar Kokk
  2. Algatuse menetlus Riigikogus on lõppenud

    Otsustati esitatud ettepanek tagasi lükata.

  3. Arutelu Rahanduskomisjonis

    Otsustati esitatud ettepanek tagasi lükata.

  4. Arutelu Rahanduskomisjonis

    Otsustati jätkata arutelu komisjonis.

  5. Arutelu Rahanduskomisjonis

    Otsustati jätkata arutelu komisjonis.

  6. Algatus menetlusse võetud

    Algatus on edastatud menetlemiseks Rahanduskomisjon-ile.

  7. Algatus jõudis Riigikokku

  8. Algatus saadeti riigikokku

    Kollektiivse pöördumise menetlusse võtmise otsustab Riigikogu juhatus 30 kalendripäeva jooksul.

  9. Algatus kogus 1000 allkirja

  10. Algatus kogus 100 allkirja

Kommentaarid

  1. riigipoolne maksustamine tulumaksuga väljamaksetelt

    kuivõrd säästud on juba kord maksustatud , kodanik on oma säästud HLÜ paigutanud nagu pensionisamba ja samas lubanud ühiskasutusse riigi tervendavas huvis, seega ei tohiks vähemalt 65 aastastastel ja vanematel olla tulu maksustatud suuremalt kui 10% nagu nt.II samba pensionisamba kasutajail

    1. Ei spämmile!

      Kas kuskil saab ka allkirja anda, et sellised spämmi leviatajad vastutusele võtta? Mina pole igatahes sellist "uudistkirja" kunagi tellinud nagu minu postkasti potsatas.

      1. Kaalutletud otsuste langetamise toetuseks

        olgu siin ära toodud ka rahandusministeeriumi lihtsas keeles selgitused seadusemuudatuste vajalikkuse kohta: https://blogi.fin.ee/2023/02/hoiu-laenuuhistutega-seonduvad-muudid-ja-vajadus-seadust-muuta/

        Olen lugenud läbi algatuse "JAH HOIU-LAENUÜHISTUTELE, EI VÕÕRPANGASTAMISELE!" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
        NimiIsikukoodAllkiri