Lõpetame kanade puurispidamise Eestis

MTÜ Nähtamatud Loomad, Kristina Mering,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Riigikogus
  4. Järelkaja
21421 allkirja

🚫 Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta 🚫

Algatus on Riigikogus. Vaata menetlust.

Eestil on aeg Euroopa eeskujul loobuda kanade puurispidamisest ja üle minna lindude vabapidamissüsteemidele

Suur osa munatootmise kanadest Eestis elab kitsastes traatpuurides, kus seaduse järgi on linnu kohta ca A4 pinna suurune ruum. Loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad kogutud video- ja pildimaterjal, mis kaardistab 95% Eesti puurimunatootmisest, näitab šokeerivaid elutingimusi, surnukspiinlevaid linde, ruumikitsikust ja seaduste mittetäitmist Eesti puurikanalates. See tähendab sadade tuhandete lindude jaoks olukorda, kus neile pole isegi A4 suuruse jagu ruumi antud.

Selline on tööstusliku puurispidamise reaalsus, kus kannatavad sajad tuhanded kanad, et toota kümmekond senti odavamaid mune võrreldes näiteks õrrekanalatega, kus linnud saavad vabalt liikuda ning õrtel puhkamas käia.

Munatootmine kogu Euroopas liigub vabapidamissüsteemide poole, et tagada lindudele paremad elutingimused, rohkem liikumisruumi ning kõrgem heaolu. Eesti on sellest olulisest progressist aga maha jäämas. MTÜ Nähtamatud Loomad teeb Riigikogule ettepaneku keelustada kanade puurispidamine Eestis. Munatootmiseks on neli viisi: puurispidamine, õrrekanalad, vabaltpidamine ning mahepõllumajanduslik viis - üleminek kolmele vabapidamissüsteemile oleks võit nii tarbijatele kui kanadele.

  • 77% Eesti elanikest ei toeta kanade puurispidamist (Kantar Emor, 2023).
  • Puurispidamisele on tugevad alternatiivid vabapidamissüsteemide näol, mis on lisaks kõrgemale lindude heaolule ja munade kvaliteedile ka piisava tootmismahuga, et tagada riigis vajalik munakogus.
  • 2023. aastal Nähtamatute Loomade kogutud video- ja pildimaterjal 95% Eesti puurikanalatest annab tervikpildi, miks puurides lindude massipidamine neile kannatusi põhjustab - ruumipuudus, vigastused, lindudele heaoluks ebasobivad elutingimused.
  • Paljud riigid ELis on kanade puurispidamise keelustanud, nt Austria, Tšehhi, Taani või seda arutamas.

MTÜ Nähtamatud Loomad, mis on Eestis tegelenud kanade puurispidamise lõpetamise ja alternatiivide juurutamisega juba kuus aastat, on saavutanud senise tööga märkimisväärseid edusamme - üle 50% Eesti jaekettidest on teada andnud, et lähevad üle vaid vabapidamissüsteemide munade müügile aastaks 2025 ning tarbijateadlikkuse suunal on vabapidamise munade ostmine olnud jaekettide müügistatistikas üks suurima kasvuga tootegruppe. Küll aga on Eesti endiselt Euroopa Liidus tipus kanade puurispidamise hulgalt - ülejäänud riigid liiguvad kiiresti lindude paremate pidamistingimuste ja suurema heaolu poole, Eesti jääb aga selles olulises teemas maha. Selleks, et munatootmine jõuaks järele ülejäänud ühiskonna loomade heaolu väärtustavale mõtteviisile, on oluline anda seadusandlikul tasandil signaal, et toetame kõrgemat heaolu ja soovime lõpetada lindude pidamise piinarikastes puurides.

Menetlusinfo

  1. Arutelu Maaelukomisjonis

  2. Arutelu Maaelukomisjonis

  3. Algatus menetlusse võetud

    Algatus on edastatud menetlemiseks Maaelukomisjon-ile.

  4. Algatus jõudis Riigikokku

  5. Algatus saadeti riigikokku

    Kollektiivse pöördumise menetlusse võtmise otsustab Riigikogu juhatus 30 kalendripäeva jooksul.

  6. Algatus kogus 1000 allkirja

  7. Algatus kogus 100 allkirja

Kommentaarid

  1. Aitäh, et hoolid!

    Toetan täielikult antud projekt. Loodan, et õnnestub nähtamatu loomade elu kvaliteedi veidi paremaks teha!

    1. Korralagedus!

      Siin pole munatootjatel midagi vabandada ega seletada. Tegemist on ilmselge seaduste rikkumisega. See et ei jõua jälgida, pole mingi vabandus - pangu oma pood kinni siis kui hakkama ei saa. Vaja oleks panna trahvid peale ja siis tegevuslitsents ära võtta. Kui mune toota ei oska, siis lõpetame ka nende söömise. Ja PTA veab samuti ilmselgelt seanahka ja istub soojal toolil, ehk looderdab ja parasiteerib.

      1. Parem elu kanadele

        Kanad väärivad palju palju paremat elu. Täiega loodan, et Eestis enam varsti kanu puuris ei peeta.

        1. See peab muutuma

          Tõsiselt loodan, et selline asi keelustatakse. See on nii uskumatult kurb, mis praegu toimub.

          1. Viimane aeg tegutseda

            On näha, et ükski tööstusepoolne kommentaar ei sisalda pädevat argumenti kanade puurispidamise jätkamiseks. Kanasõbralike munakarpide hinnad on juba praegu vahel isegi soodsamad kui puurimunade omad. Seega on viimane aeg astuda Euroopa riikide jälgedes ja keelustada kanade puurispidamine.

            1. Ammu on aeg puurispidamine keelustada

              Kuidas on võimalik, et ärihuvid sõidavad üle elusolendite heaolust? See ei ole modernsele riigile kohane. Loomad vajavad ja väärivad meie kaitset ja head kohtlemist. Arvestades kanade puurispidamise loogikat ja toimimise aluseid, siis ei ole mitte kuidagi võimalik tootmist jätkata viisil, mis arvestaks loomade viie põhivabadusega: vabadus näljast ja janust; valust, vigastusest ja haigusest; hirmust ja kannatustest; väljendada loomuomast käitumist; ebamugavustundest. Ja kui pole võimalik, siis tuleb see ära lõpetada. Keelustame.

              1. Elusolendid väärivad paremat

                Puurispidamisel ei ole võimalik tagada kanadele minimaalsetki heaolu, mida nad vääriksid. Puuride keelustamise teed on mindud paljudes Euroopa riikides. Meil on olemas loomasõbralikumad võimalused (vabapidamissüsteemid) - soosime siis neid!

                1. tulge kõik kokku,aidake

                  no mitte kuidagi ei usu,seni kuni on kaja kallas oma pundiga koos töötavad ei muutu siin midagi võid karjudanutta ja naerda kõik on neile mis te lollitd saakalid karjute selline on tema sõna vara iga päeva elus seda kõne pruuki on ta ju ka riigi kogu info tunniskasutanud igal kolma päeval olen kell12 teleka ees ja kuulan temavusserdamist ja seda koledat naeru igal võimaliku juhul kui inimene üksi naerab siis ta on........... tulge kõik kokku,aidake

                  1. Kõik hinnad aetakse kõrgeks

                    Kaob ära kodumaine tootmine. ja hakatakse mujal sisse vedama palju kallimalt neid samu puurikanade mune. See on mõtetu.

                    1. Loodan, et kanad ei pea kaua puurides piinlema

                      Nii õige petitsioon, et aidata kanad puuridest välja. Loodan, et üleminek piinavabale munatootmisele toimub ruttu.

                      1. Üleminek piinamisvabale elule oleks pidanud juba ammu toimuma

                        Loodan, et vanaaegsed tootmisviisid jäävad minevikku ning edasi liigume loomasõbralikumalt. Kanad ei saa oma kaitseks midagi teha. Loodan, et kanade puurispidamise keelustamine toimub kiirelt.

                        Olen lugenud läbi algatuse "Lõpetame kanade puurispidamise Eestis" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
                        NimiIsikukoodAllkiri