Mark Gerassimenko,
3335 allkirja kogutud

Riigikokku saatmiseks allkirjad koos! Allkirjastamise tähtaeg: .

3335 allkirja kogutud

Allkirjade kogumine on lõppenud. Järgmise sammuna saadavad algatuse loojad pöördumise koos kogutud allkirjadega Riigikogule. Kuna algatuse vastuvõtmine ja menetlemine võib kesta mõnda aega, soovitame tellida meiliteavituse selle algatuse järgmiste etappide kohta, klikkides nupul "Telli teavitus".

Ilma väärikalt tasustatud kvalifitseeritud õpetajateta on ohus Eesti laste haridus. Ilma väärikalt tasustatud kultururitöötajateta on ohus Eesti kultuuri kestmine läbi aegade. Ilma piisava arvu väärikalt tasustatud politseiniketa on ohus Eesti inimeste turvalisus. Ilma väärikalt tasustatud piisava arvu päästjateta on ohus Eesti inimeste elud. Need on kaalukad põhjused, miks palkade külmutamise plaanist loobuda.

Ülaltoodust lähtuvalt pöördume Riigikogu ja Vabariigi Valitsuse poole nõudmisega jätkata õpetajate, päästjate, politseinike ja kultuuritöötajate palgatõusuga ka järgmisel aastal!

Taust:

Rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond) pakkus välja kokkuhoiumeetmena ideed külmutada avaliku sektori töötajate palku järgmisel aastal. Kuigi mõni võiks arvata, et selline otsus mõjutaks ainult ametnike palku, tegelik mõju oleks märksa laiem: külmutataks ka õpetajate, päästjate, politseinike ja kultuuritöötajate palku.

Mart Võrklaev ise tunnistab, et ainsatena ei puudutaks palkade külmutamine meditsiinitöötajaid: neid kaitseb kollektiivleping. Kõiki teisi avaliku sektori töötajaid, kellele pole kollektiivlepinguga palgatõusu ette nähtud, tabaks aga palkade külmutamine.

Minister Võrklaev tõi oma intervjuus ERR-ile nimeliselt hariduse ja siseturvalisuse valdkondi. See tähendab, et tema plaanides on külmutada ka õpetajate, politseinike ja päästjate palku.

Kõik meie, kes me oleme sellele pöördumisele alla kirjutanud, pole ministri ettepanekuga nõus. Tasub meeles pidada, et õpetajate töötasu alammäära juba külmutati lähiminevikus - see püsis samal tasemel nii 2020. kui ka 2021. aastal. Ka too kord toodi külmutamise põhjusena välja kriisi. Praegu jääb nii kultuuritöötajate (1600€), päästjate (1620€), õpetajate (1749€) kui ka eesliini politseinike (1849€) minimaalse töötasu suurus allapoole keskmisest palgast, mis võrdus käesoleva aasta II kvartali seisuga 1873€-ga.

Eesti Panga andmetel on keskmine palk tõusnud eelmisel aastal 11,6%, sel aastal kasvab see 11,4% ning järgmisel aastal ennustatakse keskmise palga kasvuks 7,8%. Miks õpetajad, kultuuritöötajad, päästjad ja politseinikud peavad jääma palgatõusu 7,8%-st Ilma?

Mart Võrklaeva argument, et maksuküüru kaotamine suurendab õpetajate, päästjate ja politseinike sissetulekuid, ei päde. Maksuküüru kaotatakse alles 2025. aastal, seega palga külmutamist 2024. aastal ei korva õpetajatele, päästjatele ja politseinikele mitte miski. Samal ajal hinnatõusu jätkumine vähendab külmutatud palga reaalse ostujõudu. Näiteks eelmisel aastal tõusid hinnad tarbijahinnaindeksiga mõõdetuna 19,4%.

Seetõttu pöördume Riigikogu ja Vabariigi Valitsuse poole nõudmisega jätkata õpetajate, päästjate, politseinike ja kultuuritöötajate palgatõusuga ka järgmisel aastal.

Riigikogul ja Vabariigi Valitsusel on võimalus otsida kärpekohti mujal või mõelda riigieelarve tulupoole suurendamisele. Õpetajate, kultuuritöötajate, politseinike ja päästjate palku külmutada ei tohi!

Menetlusinfo

Olen lugenud läbi algatuse "Ei Reformierakonna plaanile külmutada õpetajate, politseinike ja päästjate palgad!" ja avaldan toetust oma allkirjaga.